foto 1 foto 2

Rajčata v Břeclavi přilákala tisíce návštěvníků

Čeština, slovenština, němčina, ale třeba i angličtina. V zaplněné uličce u břeclavské synagogy v sobotu 16. srpna 2014 zaznělo mnoho jazyků. Slavnosti rajčat přilákaly kromě Břeclavanů i návštěvníky z různých koutů České republiky a Evropy, kteří při pobytu v Lednicko-valtickém areálu zařadili Rajskou Břeclav do svého programu. Už před konáním totiž slavnosti budily značný mediální zájem. Město Břeclav přitom kulinářskou akci pořádalo vůbec poprvé.

Davy návštěvníků začaly proudit hned z rána. K odpoledni už uličkou mezi Lichtenštejnským domem a synagogou prošly asi dva tisíce lidí. Kromě bohatého kulturního programu a spousty gastronomických pochoutek lákala i výstava kuchařek ve vinotéce Lichtenštejnského domu. „Netušili jsme, že Břeclavané jsou posedlí rajčaty. Podobnou akci bychom hledali spíše v Itálii nebo Francii. Voní to tu skvěle, jídlo vypadá skutečně dobře. To místo se synagogou je báječné,“ nešetřila chválou skupinka Angličanů. Někteří z návštěvníků navíc pojali akci osobitě a svůj oděv s rajčaty dokonale sladili.

Pod taktovkou Petra Vlasáka z břeclavské radnice vyšla akce na jedničku. Jeho snahu, která do puntíku splnila a spíše násobně předčila očekávání, ocenilo při zahájení slavností i vedení města v čele s břeclavským starostou Oldřichem Ryšavým a místostarosty Jaroslavem Parolkem, krajským radním, a Richardem Zemánkem. I ti byli z atmosféry Rajské Břeclavi nadšení. A také oni přinesli na akci ochutnat své výpěstky.
V rajčatové uličce včera ke skvělé náladě přispěli žongléři, cimbálka nebo třeba jazzmani. K ochutnání a zakoupení toho bylo opravdu mnoho. Od domácích šťáv, kečupů a pyré přes polévky, saláty, guláš, kavkazskou kuchyni nebo ostřejší chilli con carne až k rajčatovým mýdlům, olejům i čaji. Nechyběla ani čerstvá rajčátka, všechna samozřejmě z Břeclavi a okolí. Rajská jablíčka mnohdy skvěle doplňovaly pálivé papričky, sýry, ale také grilované klobásy a samozřejmě břeclavské pivo. Každý si zkrátka našel tu svoji chuť. Otrlejší mohli otestovat legendární „vyprošťovák“ Bloody Mary z čerstvých břeclavských rajčat v podání Rikša Baru. Kořenářská společnost Davídkovo koření navíc namíchala směs přímo pro Rajskou Břeclav. Koření si u nás tedy včera odbylo premiéru a nyní jde oficiálně do prodeje.

„Neskutečně mě těší takový zájem lidí. Myšlenku uspořádat slavnosti, ve kterých by hrála hlavní roli tato multifunkční zelenina, jsem v hlavě nosil už delší dobu. Rajče je zdrojem mnoha vitamínů, je opředeno různými mýty a historkami, dá se s ním v gastronomii skvěle pracovat na stovky nebo tisíce způsobů, navíc budí zájem i svými tvary, velikostí a barvami, kterých je nespočet. Hlavně je to ale regionální plodina. Pěstuje se u nás na zahrádkách i balkonech a skvěle se jí tu daří. Lidi ji mají rádi, pro seveřany je exotikou. Věřím, že premiéra Rajské Břeclavi zahájila tradici, která přetrvá,“ neskrýval nadšení z prvního ročníku slavností rajčat Petr Vlasák.
foto JMKfoto JMK