Zámecký pivovar Břeclav obnovil činnost

Po šestnácti letech se opět v Břeclavi začalo vařit pivo, pivovarnickou tradici obnovil Zámecký pivovar Břeclav. Podrobnosti oznámili v pondělí 13. května 2013 jeho představitelé na tiskové konferenci, které se zúčastnil také hejtman Michal Hašek. Nově vzniká regionální pivovar s přibližně 20 zaměstnanci, plánovaný roční výstav má činit 20 až 24 000 hektolitrů.

Hejtman Hašek mj. ocenil, že díky obnově pivovaru vznikají nová pracovní místa a oživil se dříve zchátralý areál v okresním městě. „Věřím, že to bude příklad pro další investory,“ zdůraznil hejtman.

Obyvatelé Břeclavi se vlastního piva dočkali po šestnácti letech, kdy jeho výroba zanikla. Předcházela tomu několikaměsíční rekonstrukce části bývalého areálu, kterému investor vrátil jeho někdejší historickou podobu. První písemné zmínky o vaření piva v Břeclavi pocházejí z roku 1414. Pivo se však zde vařilo zřejmě už dříve. Vznik pivovaru přímo v areálu zámku v Břeclavi je datován rokem 1522.
foto JMKfoto JMK