Moravští výrobci regionálních produktů se zúčastní festivalu v italském Turíně
Nejvýznamnějším festivalem hnutí Slow Food je každé dva roky se opakující Salone del Gusto a Terra Madre – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o kvalitní potraviny. Letos se na něm v italském Turíně od 25. – 29. října představí také lahůdky moravských výrobců a farmářů. .
Tři moravská Slow Food konvivia (Slow Food Pálava, Slow Food Bílé Karpaty a Slow Food Brno) díky podpoře Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje připravila letos rozsáhlou prezentaci kvalitních řemeslných produktů z Moravy. Na Salone del Gusto se představí projekty jednotlivých krajů na podporu tradiční gastronomie a regionálních produktů – Jak šmakuje Moravskoslezsko, Ochutnejte Moravu, Perly Zlínska a Chuť Jeseníků, a samozřejmě řada skvělých regionálních produktů, jako například špičková vína (vinařství Sonberk, Tanzberg, Mlýnek, Víno Marcinčák), kozí a kravské sýry - uzené i nakládané v oleji (farma Hanák, Tvarožná Lhota), medovina (Farma Jaroš, Tasov), ovocné pálenky (lihovar Žufánek, Boršice u Blatnice), povidla (Jiří Netopil, Břest), domácí paštiky (firma Via Delicia, Zábřeh), přírodní ovocné mošty (moštárna Mezice, Náklo), Štramberské uši (Ladislav Hezký, Kopřivnice) a bylinné likéry (Beskydská likérka, Staré Město u Frýdku Místku). Návštěvníci budou moci také ochutnat Olomoucké tvarůžky (AW spol.s.r.o., Loštice) a produkty z oskoruší členů konvivia Bílé Karpaty. Prezentovat se budou i široké možnosti gastronomického turismu, které všechny zúčastněné kraje nabízejí, protože veletrh Salone del Gusto je kromě své potravinářské podstaty i úžasnou platformou pro podporu a propagaci turismu a pro setkání „foodies“ – lidí, kteří za gastronomií rádi a často cestují, i organizací, které se gastronomickým turismem zabývají.
Podrobná tisková zpráva ZDE (doc, 326 kB).
