foto 1 foto 2

Soutěže Regionální potravina a Zlatá chuť Jižní Moravy znají své vítěze

 

Výsledky soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá chuť Jižní Moravy 2011 dnes zveřejnil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek spolu s předsedou Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václavem Hlaváčkem.

V kategorii Masné výrobky tepelně opracované zvítězila Židlochovická zlatá paštika (řeznictví-uzenářství Janíček – Čupa, Židlochovice). V kategorii Masné výrobky trvanlivé zvítězil Židlochovák –fermentovaný s ušlechtilou plísní na povrchu salámu (řeznictví-uzenářství Janíček – Čupa, Židlochovice). V kategorii Sýry včetně tvarohu získal prvenství Dezertní sýr (Mlékárna Olešnice RMD). V kategorii Pekařské výrobky zvítězil Koláč velký (ZEMSPOL a.s. Sloup). V kategorii Cukrářské výrobky získal prvenství Malinový řez (Ing. Václav Labský, Brno). V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil KVASAR - speciální světlé nefiltrované pivo s přídavkem medu (PIVO Kvasar, s.r.o. Sentice). V kategorii Ovoce a zelenina získala prvenství Cibule z Bořitova (Jaroslav Crhák, Bořitov) v kategorii Ostatní výrobky se nejlépe umístila HONEY VIT – mateří kašička a pyl (Včelpo s.r.o. Skalice nad Svitavou).

„Jsem velmi pyšný na vítěze letošní soutěže, jejichž výrobky získaly to nejvyšší ocenění. Zároveň vyjadřuji velkou lítost, že toto ocenění předáváme v době, kdy se český ministr zemědělství vzdal ambice lobbovat za to, aby potraviny zůstaly v nižší sazbě DPH,“ uvedl hejtman Michal Hašek. Připomněl také podporu kraje v oblasti zemědělství a zejména vinařství. „Příští rok uvažujeme o podpoře výsadby vinic v některých oblastech nikoliv na množství, ale na kvalitu. Letos v září se uskuteční světový festival ledového a slámového vína v Lednici. Chci slíbit, že krajské samosprávy budou podporovat cestu regionálních potravin na stůl. Budeme se snažit dělat vše pro to, abychom měli kvalitní domácí potraviny.“

Soutěž vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Mendelovou univerzitou v Brně, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Krajskou veterinární správou, Potravinářskou komorou ČR a Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje. Druhý ročník soutěže „Regionální potravina Jihomoravského kraje“ pro výrobky za rok 2011 navazuje na souběžné hodnocení výrobků 6. ročníku soutěže „Zlatá Chuť jižní Moravy 2011“. Cílem těchto soutěží je snaha o výrazné zvýšení informací a následné spotřeby regionálních potravin.

O vítězích rozhodla odborná porota dne 12. července 2011 při hodnocení soutěžních vzorků v prostorách Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. Práce hodnotitelské komise se vedle odborníků z vysokých škol a odborných pracovišť zúčastnil také náměstek hejtmana Ivo Polák. Do soutěží se přihlásilo 109 výrobků od 34 výrobců. Komise je posuzovala v devíti kategoriích. Její členové hodnotili originalitu, původ, regionalitu, inovativnost ve zpracování, chuť, vzhled, vůni, technologická hlediska a způsob zpracování, využití místních surovin, design výrobku a jeho vliv na zdraví zákazníka, dostupnost výrobku na trhu. Vítězné výrobky se představí na jihomoravských krajských dožínkách 3. září 2011.

Kompletní výsledky soutěží ZDE (doc, 207 kB)

foto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMK