foto 1 foto 2

Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller

Chceme-li naznačit, že se s naším sousedem známe skutečně dobře, pak obvykle řekneme, že si doslova „vidíme do talíře.“ Jídlo skutečně v minulosti patřilo k fenoménům jež nejlépe charakterizovaly regiony. Vždy se vycházelo ze surovinových zdrojů v místě obvyklých, kuchařské i strávnické návyky byly však ovlivňovány směrem i četností kontaktů s vnějším světem.

O tom, co nejvíc chutná na jižní Moravě a v Dolním Rakousku, stejně jako o tom, co oba těsně sousedící regiony v gastronomii odlišuje, vypráví výstava Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, která bude ve čtvrtek dne 16.6.2011 otevřena v brněnském Paláci šlechtičen, kde potrvá do konce srpna. Výstava je jedním z počinů Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava, která letos slaví pět let své existence. Záštitu nad ní převzal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Jménem hejtmana pozdravil účastníky vernisáže předseda Finančního výboru ZJMK Zdeněk Dufek, který zdůraznil, že kraj podporuje producenty regionálních potravin a rozvoj turistiky, využívající specifik, jež jiné regiony ČR nemohou nabídnout. Jako příklad uvedl vinařské stezky.

O výstavě na dnešní tiskové konferenci informovala ředitelka Centrály Zuzana Vojtová. „Chceme ukázat vše, co máme společné, ale také to, co nás odlišuje v tradiční lidové, stejně jako městské stravě. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé poloviny 19. Století až po dnešek,“ řekla ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Zuzana Vojtová. Škála témat je podle ní poměrně široká. Autoři se věnovali jak jídlům, které přinášejí pouze základní nasycení, až po hojnost, která vždy patřila k významným či svátečním dnům. Od jednoduché primitivní přípravy pokrmů až po špičkové kulinářské umění nejvyšší kvality. Autoři samozřejmě nezapomněli ani na nápoje, jež jsou pro oba regiony typické, tj. především víno, pivo, mošty, ale třeba také káva, které obyvatelé regionů po obou stranách státní hranice doslova propadli. Výstava je vybavena česko-německým komentářem a doprovází ji atraktivní katalog, který připravili odborníci na regionální gastronomii z obou zemí. Návštěvníci se mohou těšit také na bohatý doprovodný program – workshopy, přednášky i ochutnávky regionálních potravin. Vstup na výstavu je zdarma.

„Výstava, kterou jsme připravili ve spolupráci s našimi dolnorakouskými partnery (Weinviertelmanagement), je spolufinancována z Operačního programu evropské územní spolupráce,“ informovala ředitelka pořádající Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Zuzana Vojtová, podle které bylo téma vybráno s ohledem na to, jak stoupá význam gastronomie v cestovním ruchu. „Stále více lidí se zajímá nejen o to, co jí, ale také o historii jednotlivých kuchyní a kvalitu použitých surovin. Návštěvníci si stále častěji přejí poznat chutě a vůně místní kuchyně a přirozeně je srovnávají se specialitami ostatních regionů, které navštívili, nebo v nichž žijí. Rádi si také místní gastronomickou specialitu odvezou domů v podobě suvenýru nebo receptu. V kulinářské nabídce místních produktů mají naše pohostinská zařízení ještě co dohánět, takže téma výstavy je nanejvýš aktuální, nejen pro turisty,“ dodala Vojtová.

foto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMKfoto JMK