16. 8. 2010 Soutěž o Regionální potravinu zná své vítěze
Výsledky soutěže o Regionální potravinu Jihomoravského kraje dnes zveřejnil předseda soutěžní komise Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje, spolu s předsedou Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václavem Hlaváčkem.
V kategorii Mléko a mléčné výrobky zvítězila Kozí brynza Sedlák (Eva Sedláková), na druhém místě se umístil Olešnický tvaroh jemný (mlékárna Olešnice RMD) a na třetím Olešnický tvaroh tvrdý (Mlékárna Olešnice, RMD).
V kategorii Pekařské a cukrářské výrobky zvítězil Jogurtový dort (Ing. Václav Labský, Brno), na druhém místě se umístil Újezdský dalamánek se škvarkama (Largo Brno s.r.o., Újezd u Brna) a třetí místo obsadil Koláč svatební (Zemskpol a.s. Sloup).
V kategorii Maso a masné tepelně opracované a trvanlivé výrobky získal prvenství Židlochovický pršut z kotlety (František Janíček), druhé místo obsadil salám Židlochovák (František Janíček) a na třetím místě skončila Židlochovická zlatá paštika od tého výrobce (František Janíček).
V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil Jubiler 1680 (Jihomoravské pivovary a.s.), na druhém místě se umístil Alkostop (Jihomoravské pivovary a.s.) a na třetím Havran (Jihomoravské pivovary a.s.).
V kategorii Ovoce a zelenina zvítězil Česnek z Bořitova (Jaroslav Crhák), následovaný Tradiční klasickou znojemskou okurkou (družstvo Znojemská okurka) a Zelím kysaným v slaném nálevu (Agro Brno-Tuřany a.s.).
V kategorii Ostatní výrobky se nejlépe umístilo Ovoce s medem – višeň (Vavřinec Turčín), na druhém místě Knedlík s hruškovými povidly a tradiční českou pracharandou (Svoboda, výroba domácích knedlíků), na třetím pak Med medovicový z Malé Hané (Mašek Miroslav).
Soutěž vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Mendelovou univerzitou, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Krajskou veterinární správou a Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje. První ročník potravinářské soutěže o titul Regionální potravina Jihomoravského kraje 2010 navazuje na souběžné hodnocení výrobků v pátém ročníku soutěže Zlatá Chuť jižní Moravy. Soutěž má posílit domácí výrobce a podpořit jejich snahu dát na pulty kvalitní a chutné výrobky vzniklé v regionu, jejichž vlastnosti jsou garantovány.
Práce hodnotitelské komise se vedle odborníků z vysokých škol a odborných pracovišť zúčastnil také člen Rady Jihomoravského kraje Ivo Polák. Do soutěže se v termínu od 16. 7. do 3. 8. 2010 přihlásilo 18 výrobců s 54 potravinářskými výrobky. Komise je posuzovala v šesti kategoriích. Její členové hodnotili originalitu, původ a inovativnost ve zpracování, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsob výroby, design výrobků, jeho vliv na zdraví zákazníka i dostupnost na trhu.
Vítězné výrobky budou prezentovány na českobudějovické Zemi živitelce a na jihomoravských krajských dožínkách.