13. 8. 2010 Komise hodnotila Regionální potraviny

 

Hodnotitelská komise v čele s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem dnes hodnotila potravinářské výrobky jihomoravských producentů, přihlášené do prvního ročníku soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Soutěž vyhlásil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Mendelovou univerzitou, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Krajskou veterinární správou a Regionální agrární komorou Jihomoravského kraje. První ročník potravinářské soutěže o titul Regionální potravina Jihomoravského kraje 2010 navazuje na souběžné hodnocení výrobků v pátém ročníku soutěže Zlatá Chuť jižní Moravy. Soutěž má posílit domácí výrobce a podpořit jejich snahu dát na pulty kvalitní a chutné výrobky vzniklé v regionu, jejichž vlastnosti jsou garantovány.
Práce hodnotitelské komise se vedle odborníků z vysokých škol a odborných pracovišť zúčastnil také člen Rady Jihomoravského kraje Ivo Polák. Do soutěže se v termínu od 16. 7. do 3. 8. 2010 přihlásilo 18 výrobců s 54 potravinářskými výrobky. Komise je posuzovala v šesti kategoriích – mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína), ovoce a zelenina a ostatní výrobky. Její členové hodnotili originalitu, původ a inovativnost ve zpracování, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsob výroby, design výrobků, jeho vliv na zdraví zákazníka i dostupnost na trhu.
Výsledky soutěže budou vyhlášeny na pondělní tiskové konferenci, vítězné výrobky budou prezentovány na českobudějovické Zemi živitelce a na jihomoravských krajských dožínkách.
 

ilustrativní obrázek ilustrativní obrázek ilustrativní obrázek ilustrativní obrázek ilustrativní obrázek ilustrativní obrázek